AFT2017 1200x627 Drones

Het is al heel normaal dat drones vliegen boven landerijen en toch is dit pas een begin.

Het uitvoeren van inspecties vanuit de lucht met behulp van drones wordt steeds meer toegepast binnen de Agrifoodsector. Het maak het mogelijk informatie te verkrijgen die nu niet of moeilijk te vergaren is. Waar de technische mogelijkheden in rap tempo stijgen, gaan de operationele kosten van drones snel omlaag. We kunnen zelfs al stellen dat de inzet van drones al heel normaal is, maar toch zijn er nog eindeloze nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het opkomende drone swarm fenomeen.

Zelf vliegen met een drone doet menigeen al privé. Het echte werk vereist vaardigheden van een piloot en is qua regelgeving vergelijkbaar met gewoon vliegverkeer. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) biedt de eerste erkende vliegopleiding in Nederland voor beroepsmatig vliegen met op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Dit laat zien dat vliegen met drones professioneel moet worden benaderd. Het succesvol afronden van een erkende RPAS vliegopleiding is nodig om het noodzakelijke brevet, het RPA-L, aan te kunnen vragen.

Drones zijn niet alleen voor buiten

Mocht u denken: dronevliegen is alleen voor buiten, dan laat AgriFoodTech 2017 ook zien hoe dat binnen gebeurt. Zowel op 13 als 14 december worden er in de pauzes van het AgrFoodTech lezingenprogramma spectaculaire demonstraties verzorgd in de “Drone Area” met o.a. een drone die is uitgerust met een temp/RV sensor. Bovendien biedt AgriFoodTech een thematrack op 14 december rondom dronetoepassingen.

Een greep uit de lezingen rondom drones op 14 december

Robotica en drone swarms in de precisielandbouw - 14.55 uur 

Ramon Haken, directeur Avular BV
Ramon vertelt op welke manier een hele zwerm samenwerkende drones (drone swarms) in staat is om onkruid in kaart te brengen. De technologie is beschikbaar en het lijkt een kwestie van tijd voordat we deze toepassing ook in Nederland gaan zien.

Werking & Toepassingsgebied RPAS technologie in de Food industrie (indoor/outdoor) - 15.25 uur

Wouter Middel, eigenaar WMI 2drone project BV
|Wouter legt uit hoe RPAS technologie is ontstaan en hoe deze nu wordt toegepast. Parallel aan RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) zijn ontwikkelingen gaande op het gebied van autonome drones. Wouter Middel gaat in op de ontwikkelingen die nodig zijn om dit toe te passen in een (industriële) Food omgeving.

Benieuwd naar de mogelijkheden van drones binnen de AgriFood?

Kom dan op 13 en 14 december 2017 naar AgriFoodTech in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Gedurende deze twee dagen ontdekt u tips en tricks om efficiënter, effectiever, duurzamer of zelfs anders te werken met behulp van drones oplossingen.