AFT2017 precisielandbouw

Tot op de centimeter nauwkeurig land monitoren, bewerken en optimaliseren dankzij Precisielandbouw

Gewassen, dieren of de bodem de behandeling geven die ze nodig hebben is vaak een hele uitdaging. Hoe bepaalt u de behoefte en monitort u welke koe een bepaald type voer nodig heeft en welke niet? Hier komt precisielandbouw om de hoek kijken. Met behulp van sensoren, camera’s en data-analyse wordt het gemakkelijker op individuele, specifieke behoeftes in te spelen en omstandigheden te creëren. Zo kunt u dankzij precisielandbouw maatwerk toepassen, zo uw oogst, vee en bodem optimaliseren en eerder problemen signaleren. Denk aan zonuurbepaling per gewas, specifiek voedsel per dier of specifieke bewatering per vierkante meter bodem.

Door continu data uit te wisselen tussen bedrijfssoftware, machines, robotica en andere apparatuur en diensten, kunt u werkzaamheden en behandelingen tot op de centimeter (op afstand) nauwkeurig bepalen en afstemmen. Tijdens de thematrack Precisielandbouw op donderdag 14 december vertellen exposanten en sprekers alles over de laatste ontwikkelingen en hoe u deze in de praktijk toe kunt passen. Bovendien vindt u tijdens AgriFoodTech diverse innovaties zoals de Condor van Agrifac en de MIG NOVA+ van BEGE Aandrijftechniek. 

Een greep uit de lezingen rondom Precisielandbouw op donderdag 14 december

AgriFoodTech: nieuwe markt, nieuwe kansen - 10:15 uur

Elies Lemkes, Algemeen Directeur, ZLTO
Tijdens deze lezing zal Elies Lemkes vanuit haar rol als directeur van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie haar visie delen op marktkansen op lokaal, regionaal, natironaal en internationaal niveau.

Precisielandbouw: ervaringen vanuit de praktijk - 10:45 uur

Jos Leenders, Akkerbouw specialist, Agrifirm Plant
Agrifirm Plant begeleid telers bij het ontwikkelen en toepassen precisielandbouwtechnieken op hun bedrijf. we hebben ervaring met Veris bodemscan en diverse variabele toepassingen op basis van deze bodemkaarten. Daarnaast werken we met biomassakaarten en taakkaarten gemaakt met behulp van eBee. Geo platform Akkerweb is daarvoor een goede basis voor teler en zijn adviseur.

Need Farming

Peter Millenaar, Agrifac
Need Farming is de ultieme manier van landbouw bedrijven. Elke individuele plant krijgt wat het nodig heeft. De absolute waarden met betrekking tot variatie is de standaard in dit concept. Peter Millenaar vertelt in zijn lezing over deze extreem krachtige landbouwmethode die boeren in staat stelt het beste in hun klasse te worden.

Precision Livestock Farming - an overview

Lenny van Erp-van der Kooij, Professor (UAS) Precision Livestock Farming, HAS University of applied sciences

In de veeteelt wordt data steeds belangrijker en het gebruik van sensoren steeds meer gangbaar. Nieuwe technologieën ontwikkelen en (sensor)gegevens worden gebruikt om de prestaties van dieren en kuddes te maximaliseren, de gezondheid te volgen en problemen op tijd te detecteren, waardoor de boer bij besluitvorming wordt geholpen. Sensoren kunnen 24 uur per week dieren monitoren, problemen opsporen. eerder dan een persoon kan signaleren. Precisieveehouderij kan dierenbewaking en besluitvorming op de boerderij verbeteren, waardoor de prestaties van de koeien, de diergezondheid en het welzijn en duurzaamheid worden verbeterd. Deze lezing geeft een overzicht van nieuwe precisietechnologieën voor melkkoeien, varkens en pluimvee.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Precisielandbouw binnen de AgriFood?

Kom dan op 13 en 14 december 2017 naar AgriFoodTech in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Gedurende deze twee dagen ontdekt u tips en tricks om efficiënter, effectiever, duurzamer of zelfs anders te produceren met behulp van fotonica en vision toepassingen.